Needle at Sea Bottom

Vilje Vestenfor

10 - 20 June 2021

Daniel rygger Land Cruiseren ut av oppkjørselen i New Hope før morgengry og kjører mot nordinngangen til nasjonalparken. Nå er solen på vei opp over den løvskogdekte fjellkammen, og tåken i ferd med å lette. Han kneler over bekken og fyller skålen med vann. Han holder i den med begge hender og ser ned mot det skvulpende vannet mens han går rolig mot lysningen i skogen. Han er allerede i gang med å fremkalle ulvungen i seg. Han plasserer skålen i midten av lysningen før han selv går ut av den. Han kjenner en dyp kontakt med ulvungen og er klar til å begynne. Langsomt går han i lysningens ytterkant. Han holder hele tiden kontakt med ulvungen mens han går i stadig mindre sirkler. Han ber til den og sier at han er her for å tjene den dersom den ønsker å dele sine egenskaper med menneskene. Femten minutter senere befinner han seg i midten ved siden av skålen med vann. På dette tidspunktet har han og ulvungen blitt ett, og han kan merke hvordan ulvungens energi finner nytt hjem i skålen. Når ritualet er fullendt, begynner han langsomt å gå i omvendte sirkler til han igjen når lysningens ytterkant. Sakte men sikkert kommer han ut av den meditative tilstanden og tilbake til sitt vanlige jeg.

Om kvelden sitter han og sønnen Bjørneviskeren ved kjøkkenbordet og jobber. Daniel fyller små glassflasker med like deler brandy og destillert vann. Alkoholen fungerer som konserveringsmiddel og holder på dyrets vibrerende energi. Han tilfører noen dråper av vannet fra lysningen i hver av flaskene og skrur på pipettekorkene. Bjørneviskeren drar en og en etikett av rullen og klistrer dem til flaskene. Det er han som fant bildet på nettet, han valgte et han syntes representerte ulvungens kvaliteter, der den sitter på bakken med labbene framfor seg, snuten opp mot himmelen og uler. Essensen skal nære en dyp følelse av tilhørighet, av å passe inn og vite at man har en plass i verden.


Vilje Vestenfor (b.1989, NO) holds a MFA from Oslo National Academy of the Arts and a BFA from Bergen Academy of Art and Design. Through text, video and installation she pieces together fragments to create new contexts and narratives situated in the mulky area between fact and fiction. Inner psychological states are linked to external circumstances such as the media reality, consumer culture and the focus on self-optimization. This is her first solo show in Copenhagen.


Special thanks to Jessica Brown, Radisson Blu Scandinavia Hotel Copenhagen, Stein Johan Grieg Halvorsen and Thomas Bremerstent.

The exhibition is supported by: Office for Contemporary Art Norway

Photo: Malle Madsen